Berättelser

Olyckshändelse med elström


Den 12 augusti 1945 var en olycksdag för Johan-Petter och Anna Rislund, som var på sitt boställe i Envågen. Anna skulle ropa in korna som gick i skogen och betade. Men då inga kreatur kom så gick hon för att leta och då hon hörde "bjällkua" så gick hon mot ljudet. Där möttes hon av en kuslig syn.


Där låg 9 stycken döda kor på backen, dom hade blivit nyfikna på elledingen som hade ramlat ner efter att en stolpe brustit. Den nedersta "trån" hängde endast tre decimeter från backen och var fortfarande strömförande. "Bjällkon" var äldst och den enda som inte snusat p ledningen, och därmed klarat sig.


Det blev en väldig uppståndelse i Envågen den kvällen, man fick se till att strömmen blev frånsalgen från Störåns kraftver som P Jonsson skötte om. Polisen tillkallades för att man skulle få ut något på försäkringen för djuren från kraftbolaget. Trots den stora risken att bli sjuk av de likförgiftade djuren och lukten så skulle djuren flås för att man skulle kunna sälja skinnen. Dom som hade rävgårdar i byn tog hand om en del av köttet och det andra grävdes ner, dock tålde inte ens rävarna den födan och blev sjuka.


Johan-Petter och Anna fick nya djur, men det var sista sommaren dom hade kreatur lös på skogsbete. Eftersom dom nya djuren inte var vana vid det så fick dom beta "innatell".


 


Skogsbrand.


En historia berättar att två drängar skulle elda av ett skogsområde för att få bete till djuren. Med det ville sig inte bättre än att det blev en så våldsam brand att stora delar av Äspnässkogen brann ner. Man kan än idag se på jorden där kultiveringsmaskiner far fram på kalytorna att det finns ett lager kol i jorden.


Drängarna skulle ha fått prygel för sitt dåd och man fick åka till Bonässidan för att få ved till vintern.


Sant eller inte? Ja, det är nog ingen som vet idag och inte lär vi få reda på det heller eftersom det ska ha hänt på 1700-talet. 


 


 

 

Har du något att berätta? Hur gick det till förr i tiden? På den här sidan vill jag att vi hjälps åt att minnas, låt inte vår historia försvinna, fyll i formuläret och berätta!